LinuxSever.Com - Türkiye'nin Linux platformu
IzzyMenu.com

Go Back   LinuxSever.Com - Türkiye'nin Linux platformu > Linux Dağıtımları > CentOS

CentOS Centos, bilgi ve destek forumu

Seçenekler Stil
Alt 08-12-2012, 05:27 PM   #1 (permalink)
Acemi Penguen

Standart Centos Komutları

Selam tekrardan bu centos öğrenmek artık boynumuzun borcu oldu arkadaşlar fena şekilde kafayı takmış durumdayım.Malumunuz Linux windows gibi değil biraz nazlı bir gül diyelim ama öğrenincede sizden kralı yok diyebilirim çoğu işlemlerimi linux üzerinden yapmaktayım windowsta sadece bilgi ararkekn çoğu zamanımı linuxta geçiriyorum red hat bi pdf kitap buldum orda linux komutlarını derlemişler bizim gibi yeni başlayan acemiler için biçilmiş kfatn diyebilirim olayın mantığını bir çözdükmü gerisi yalan googleda ara ara yok ama komutları yazıyoruz ama ne işe yaradıklarını bilmeden Lütfen eksiklerimi düzeltin malumunuz ben bir acemi centos kullanıcısıyım

Yum Komutları

Yum komutları yum komutuyla çalışır

Yum Nedir : Yüklicemiz dosya veya programları açmak,çözümlemek ,kurmak veya yapılandırmak için kullanılan Centos sürümüne uygun bir komut sistemidir

Aşşağıda yum komutuyla neler yapabileceğimiz hakkında bir liste olacak lütfen yanlışları düzeltirseniz bende dogrusunu öğrenmiş olurum.

A) yum install "DOSYA ADI" : Bu komut ile yüklicemiz dosya yada paketleri yüklemek için kullanılan komut olarak kullanılır yağni yum install camfrog.exe yaparsak centosta o istediğimiz programı yükleyebiliyoruz demektir

B) yum update "DOSYA ADI" : Anlaşılcağı üzere yüklediğimiz paketler yada yazılımların güncellemelerini yüklemek için kullanacağımız bir komut olarak karşımıza çıkıyor.

C) yum check-update : Bu komutta önemli bir komut oluyor bu komut ile yüklediğimiz yazılımların yeni güncellemeleri varmı yokmu onun araştırmasını yapıyor ve bize bilgi veriyor neyin yenisi çıkmış yükle der gibisindenden buda çok önemli bir komut olsa gerek

D) yum remove "DOSYA ADI" : Bu komutta önemli bir komut olarak karşımıza çıkıyor niye derseniz diyelimki bir program paketi kaldırcaksınız ama nasıl komut verildini bilmezseniz benim gibi bir program kuruduktan sonra kaldıramayınca sunucuya format atarsınız ama artık o olay ortadan kalkıyor bu komutla artık program paketlerini kaldırabileceksiniz.

E) yum provides "DOSYA ADI" : Centos sunucumuzda bulunan dosya ve kalasotleri listelemek için kullanmaktayız.

F) yum search " ARANCAK KELİMELER" Adından anlaşıldığı gibi aranacak bir kelimeyi bulmaya yarayan bir komut

G) yum localinstall "PAKET ADI / UZANTISI" : Bu komut ilede paket kurulabiliniyor
rafet isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil